Beleef de vrijheid!
Erlebe die Freiheit!
   Experience freedom!

Rosie the Riveter. Evenementen rondom tijdelijke tentoonstelling in Bevrijdingsmuseum

‘Rosie the Riveter’ is de naam die symbool werd voor de miljoenen Amerikaanse vrouwen die tijdens WO2 in fabrieken gingen werken om oorlogsmaterieel te maken.

Deze zinderende geschiedenis is nog t/m 1 oktober 2017 te zien in de gelijknamige tentoonstelling in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek.

In het kader van deze expositie organiseert het Bevrijdingsmuseum gedurende het jaar 2017 een aantal levendige presentaties rondom dit thema. Zo vertelt Prof. dr. Frank Mehring, hoogleraar Amerikanistiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen, tijdens zijn presentatie op 6 april over de vrijwel onbekende propaganda van de Nationaal Socialisten om vrouwen te stimuleren om te werken in de oorlogsindustrie. Mehring zal de verschillende propagandatechnieken van democratisch Amerika (Rosies) en Nazi-Duitsland (Blitzmädchen) laten zien aan de hand van een analyse van films, liedjes, foto’s en advertentiemateriaal.
Daarnaast is er een filmavond op 16 mei waarin conservator drs. Rense Havinga en Amerikanist drs. Lisa van Kessel de mooiste propagandafilms uit de Verenigde Staten tonen. Deze films stimuleerden vrouwen om net als Rosie the Riveter aan het werk te gaan zodat de mannen naar het front konden.

Of ze nu verzetsstrijdster waren, verpleegster of huisvrouw: de bijdrage van alle vrouwen was essentieel voor de geallieerde overwinning. Dhr. Hugo Keesing, muziekhistoricus en woonachtig in de VS, toont op 8 juni de vele rollen van vrouwen tijdens de oorlogstijd. Hij doet dit aan de hand van foto’s, ansichtkaarten, posters, bladmuziek en andere beelden.
Een van de fabrieken waarin ‘Rosies’ werkzaam waren tijdens WO2 was de North American Aviation Inc., één van de succesvolste Amerikaanse vliegtuigbouwers. De fabriek produceerde o.a. de B-25 Mitchell bommenwerper. Luchtvaarthistoricus Wim Nijenhuis laat op 12 september zien wat de rol van de “Rosies” was bij de productie van de B-25 en hoe het dagelijkse fabrieksleven eruit zag.

Als laatste is er aandacht voor de zogenaamde ‘nachtheksen’, vrouwen afkomstig uit de Sovjet-Unie. Yvonne van der Meer vertelt in haar presentatie op 21 september over deze groep Russische vrouwen, die tijdens WO2 meerdere keren per nacht over de linies vlogen om bombardementen op Duitse doelen uit te voeren.

De presentaties beginnen allen om 19.30 uur en kosten € 5,00 per persoon, per lezing. De Museumkaart is geldig. Reserveren is noodzakelijk.

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Entree: € 5,00 per persoon, per lezing. Aanvang: 19.30 uur, zaal open vanaf 19.00 uur.
Reserveren: 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl
Informatie: www.bevrijdingsmuseum.nl
Facebook: /Bevrijdingsmuseum, Twitter: @bevrijding

Links:

Zoek:

NIEUWS

 • Verlenging expositie ‘Karl Leisner’

  Het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek zal de kleine expositie ‘Karl Leisner, 1915-1945, Märtyrer und Seliger’ wegens succes tentoonstellen t/m 31 maart 2018.
  Lees verder..
 • Filmprogrammering 2018 'Krieg am Niederrhein '

  Het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek laat in februari en maart 2018 weer een aantal vertoningen zien van de filmklassieker 'Krieg am Niederrhein'.
  Lees verder..
 • Mysterieuze ontdekking in ‘Mijn Kamp’

  Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek heeft een bijzondere ontdekking gedaan:
  Lees verder..
 • “Erkenne dich selbst! Verantwoordelijk voor je Vrijheid”

  Op woensdag 31 januari a.s. om 17.00 uur wordt het zogeheten Obelisk Monument geplaatst in de Erekoepel van het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.
  Lees verder..
 • Rondleiding voor blinden en slechtzienden

  Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek biedt ook in 2018 een aantal rondleidingen aan speciaal voor mensen met een visuele beperking.
  Lees verder..

ARCHIEF


JA, IK WORD VRIEND!

Ik help het museum met € 20,- of meer om verder te werken aan haar doelstellingen. Eén van de doelstellingen is het in beeld brengen van de gebeurtenissen rond de bevrijdingsgeschiedenis van Nederland en Europa. Ook besteedt het museum aandacht aan de thematiek van democratie, mensenrechten en vrijheid. Lees hier meer over uw vriendschap.  Banknummer: RABO117428876, IBAN: NL14RABO0117428876, BIC/SWIFT: RABONL2U.