Beleef de vrijheid!
Erlebe die Freiheit!
   Experience freedom!

Rosies en Blitzmädchen. Vrouwen tijdens WO2 in democratisch Amerika en Nazi-Duitsland

Op 6 april a.s. vindt de eerste presentatie plaats die gehouden wordt in het kader van 'Rosie the Riveter".

In het kader van ‘Rosie the Riveter’, de huidige tijdelijke tentoonstelling, organiseert het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek gedurende het jaar 2017 een aantal levendige presentaties rondom dit thema.

Prof. dr. Frank Mehring, hoogleraar Amerikanistiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen, vertelt op 6 april a.s. over de vrijwel onbekende propaganda van de Nationaal Socialisten om vrouwen te stimuleren om te gaan werken in de oorlogsindustrie. De voertaal van de lezing is Engels.

Mensen van over de hele wereld zijn bekend met de iconische ‘Rosie the Riveter’ cover van de Saturday Evening Post (1943) en de "We Can Do It" poster van een stoere jonge vrouw met een rode bandana. Minder bekend zijn de veranderingen in de propaganda van de Nationaal Socialisten om vrouwen te stimuleren om te werken in de oorlogsindustrie. Hoe dacht Nazi-Duitsland over de rol van vrouwen binnen de oorlogsindustrie? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen de Amerikaanse strijd voor democratie en de Nationaal Socialistische strijd voor wereldoverheersing? En op welke manier worden Amerikaanse Rosies en Duitse Blitzmädchen herinnerd in een nationale en internationale context?

Prof. dr. Frank Mehring laat de verschillende propagandatechnieken zien aan de hand van een analyse van films, liedjes, foto’s en advertentiemateriaal.

Bronvermelding foto Saturday Evening Post: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945.

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Datum: 6 april 2017. Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 19.00 uur.
Entree: € 5,00 per persoon. De Museumkaart is geldig.
De voertaal van de lezing is Engels.
Reserveren noodzakelijk: 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl
Informatie: www.bevrijdingsmuseum.nl
Facebook: /Bevrijdingsmuseum, Twitter: @bevrijding

Links:

Zoek:

NIEUWS

 • Zomerprogramma Bevrijdingsmuseum 2017

  Tijdens de maanden juli en augustus in 2017 is er weer van alles te beleven in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek.
  Lees verder..
 • Presentatie 'Geallieerde vrouwen in WO2'.

  Presentatie door muziekhistoricus Hugo Keesing.
  Lees verder..
 • Rondleidingen voor blinden en slechtzienden

  Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek biedt ook in 2017 een tweetal themarondleidingen aan voor mensen met een visuele beperking. Het thema van deze rondleidingen is ‘Neem de oorlog onder handen’.
  Lees verder..
 • Rosie the Riveter

  Hulde aan de vrouwen die werkten voor de vrijheid
  Lees verder..
 • Syrische vluchtelingen vertellen hun verhaal

  De Syriërs en hartsvrienden Mohammed Obeido (38) en Mahmoud Shikhali (27) vertellen op 2 mei a.s. over hun vlucht vanuit Syrië naar Nederland in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.
  Lees verder..

ARCHIEF


JA, IK WORD VRIEND!

Ik help het museum met € 20,- of meer om verder te werken aan haar doelstellingen. Eén van de doelstellingen is het in beeld brengen van de gebeurtenissen rond de bevrijdingsgeschiedenis van Nederland en Europa. Ook besteedt het museum aandacht aan de thematiek van democratie, mensenrechten en vrijheid. Lees hier meer over uw vriendschap.  Banknummer: RABO117428876, IBAN: NL14RABO0117428876, BIC/SWIFT: RABONL2U.