Beleef de vrijheid!
Erlebe die Freiheit!
   Experience freedom!

Presentatie North American Aviation Inc. en haar “Rosies”

North American Aviation Inc. was één van de succesvolste Amerikaanse vliegtuigbouwers tijdens WO2.

Een van de beroemdste vliegtuigtypen die door North American werd ontwikkeld en gebouwd was de B-25 Mitchell bommenwerper. Er waren ook veel vrouwelijke werknemers betrokken bij de productie van de B-25. Wim Nijenhuis laat hier op 12 september 2017 meer over zien tijdens zijn presentatie in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek.

North American Aviation Inc. speelde een vooraanstaande rol bij de ontwikkeling van de massaproductie in de vliegtuigbouw. North American had fabrieken in Inglewood, Kansas City en Dallas, waar tijdens de oorlog meer vliegtuigen gebouwd werden dan bij welke andere Amerikaanse vliegtuigbouwer dan ook. De fabriek ontwikkelde en bouwde drie van de beroemdste vliegtuigtypen ter wereld, waar de B-25 Mitchell bommenwerper er één van was. In de piek van de oorlogsperiode werkten bij North American in totaal bijna 100.000 mensen, waarvan ongeveer een derde deel bestond uit vrouwelijke werknemers.

Wim Nijenhuis publiceerde een boek over de B-25 bommenwerper en tijdens zijn presentatie zal hij meer vertellen over de ontwikkeling van North American Aviation Inc. en het productieproces van de B-25. Daarnaast is er aandacht voor het werk en het fabrieksleven van de ‘Rosies’, de vrouwen die meehielpen aan de bouw van de bommenwerper. De lezing wordt toegelicht met unieke en originele foto’s genomen in de fabrieken van North American.

Ten slotte zal deze avond het eerste exemplaar van het nieuwe boek van Nijenhuis “Mitchell Masterpieces” uitgereikt worden aan Wiel Lenders, directeur van het Bevrijdingsmuseum. Het boek beschrijft een nooit eerder gepubliceerd overzicht van de verschillende schilderingen van de B-25 bommenwerper. Variërend van camouflagekleuren tot ‘nose art’ (met o.a. Hollywoodsterren en cartoons).

De presentatie op 12 september a.s. begint om 19.30 uur en kost € 5, 00 per persoon. De Museumkaart is geldig. Reserveren is noodzakelijk.


Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Datum: 12 september 2017. Aanvang: 19.30 uur, zaal open vanaf 19.00 uur
Entree: € 5,00 per persoon. De Museumkaart is geldig.
Reserveren: 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl
Facebook: /Bevrijdingsmuseum, Twitter: @bevrijding

Links:

Zoek:

NIEUWS

 • Tijdelijke tentoonstelling 'De SS: Veelzijdig Extremisme'

  De SS is één van de beruchtste organisaties uit de geschiedenis. De naam SS roept vrijwel onmiddellijk beelden op van blonde Ariërs, meedogenloze kampbewakers en doodseskaders.
  Lees verder..
 • Avondsymposium 'Water als wapen'

  Nederlandse en Duitse historici laten op 4 oktober 2017 tijdens het avondsymposium ‘Water als wapen’ in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek hun licht schijnen over een thema dat ten onrechte lang buiten de schijnwerpers is gebleven.
  Lees verder..
 • Korte theatervoorstelling ‘Het wachten’

  Op woensdag 27 september 2017 is de korte theatervoorstelling 'Het wachten' in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek te zien.
  Lees verder..
 • De Nachtheksen

  Op 21 september a.s. organiseert het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 de laatste lezing in het kader van de tentoonstelling “Rosie the Riveter”.
  Lees verder..
 • Bevrijdingsfestival en Kindervrijmarkt 2017

  Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek organiseert op zondag 17 september a.s. het jaarlijkse Bevrijdingsfestival met diverse leuke activiteiten.
  Lees verder..

ARCHIEF


JA, IK WORD VRIEND!

Ik help het museum met € 20,- of meer om verder te werken aan haar doelstellingen. Eén van de doelstellingen is het in beeld brengen van de gebeurtenissen rond de bevrijdingsgeschiedenis van Nederland en Europa. Ook besteedt het museum aandacht aan de thematiek van democratie, mensenrechten en vrijheid. Lees hier meer over uw vriendschap.  Banknummer: RABO117428876, IBAN: NL14RABO0117428876, BIC/SWIFT: RABONL2U.