Beleef de vrijheid!
Erlebe die Freiheit!
   Experience freedom!

De Nachtheksen

Op 21 september a.s. organiseert het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 de laatste lezing in het kader van de tentoonstelling “Rosie the Riveter”.

In voorgaande lezingen werd vooral de rol van de westerse vrouwen tijdens WO2 belicht. Zij ondersteunden de mannen aan het front, maar deden zelf niet mee aan de oorlogshandelingen. Anders was het voor vrouwen in Rusland. Zij waren op verschillende manieren actief aan het front. Yvonne van der Meer, actief in het Bevrijdingsmuseum, vertelt meer over deze vrouwen tijdens haar presentatie.

Onderwerp van de lezing is een bijzonder vrouwenregiment van de Russische luchtmacht; de “Nachtheksen”. Na de Duitse inval (Operatie Barbarossa op 21 juni 1941) meldden vele Russische vrouwen zich bij het leger met het verzoek mee te mogen vechten tegen de Duitsers. Voor een deel van de vrouwen werd het verzoek ingewilligd. Een speciale groep hiervan vormde het 588ste Regiment Nachtbommenwerpers. Dit unieke regiment bestond geheel uit vrouwen. In primitieve vliegtuigen voerden ze ’s nachts bombardementen uit op vijandelijke doelen achter het front. Door hun aanvalstactiek veroorzaakten ze naast schade ook veel onrust bij de Duitse troepen. Dat leverde hen de scheldnaam “Nachtheksen” op, een naam die ze zelf graag overnamen als geuzennaam.

De vrouwen van het 588ste regiment nachtbommenwerpers hadden last van vooroordelen en ondervonden veel tegenwerking. Toch wisten ze uiteindelijk met hun successen respect af te dwingen. Als blijk van waardering werd het regiment omgedoopt tot het 46ste Garderegiment Nachtbommenwerpers “Taman” en kregen 23 vrouwen uit het regiment de titel “Heldin van de Sovjet Unie”.

Wat was de motivatie van deze vrouwen? Hoe gingen ze om met gevaren? Wat maakte dit regiment zo succesvol? De antwoorden op deze vragen zullen duidelijk maken waarom deze vrouwen zo bijzonder waren en waarom ze ook nu nog een bron van inspiratie zijn.


Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Datum: 21 september 2017. Aanvang: 19.30 uur, zaal open vanaf 19.00 uur.
Entree: € 5,00 per persoon. De Museumkaart is geldig
Reserveren noodzakelijk: 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl
Facebook: /Bevrijdingsmuseum, Twitter: @bevrijding

Links:

Zoek:

NIEUWS

 • Tijdelijke tentoonstelling 'De SS: Veelzijdig Extremisme'

  De SS is één van de beruchtste organisaties uit de geschiedenis. De naam SS roept vrijwel onmiddellijk beelden op van blonde Ariërs, meedogenloze kampbewakers en doodseskaders.
  Lees verder..
 • Avondsymposium 'Water als wapen'

  Nederlandse en Duitse historici laten op 4 oktober 2017 tijdens het avondsymposium ‘Water als wapen’ in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek hun licht schijnen over een thema dat ten onrechte lang buiten de schijnwerpers is gebleven.
  Lees verder..
 • Korte theatervoorstelling ‘Het wachten’

  Op woensdag 27 september 2017 is de korte theatervoorstelling 'Het wachten' in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek te zien.
  Lees verder..
 • De Nachtheksen

  Op 21 september a.s. organiseert het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 de laatste lezing in het kader van de tentoonstelling “Rosie the Riveter”.
  Lees verder..
 • Bevrijdingsfestival en Kindervrijmarkt 2017

  Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek organiseert op zondag 17 september a.s. het jaarlijkse Bevrijdingsfestival met diverse leuke activiteiten.
  Lees verder..

ARCHIEF


JA, IK WORD VRIEND!

Ik help het museum met € 20,- of meer om verder te werken aan haar doelstellingen. Eén van de doelstellingen is het in beeld brengen van de gebeurtenissen rond de bevrijdingsgeschiedenis van Nederland en Europa. Ook besteedt het museum aandacht aan de thematiek van democratie, mensenrechten en vrijheid. Lees hier meer over uw vriendschap.  Banknummer: RABO117428876, IBAN: NL14RABO0117428876, BIC/SWIFT: RABONL2U.