Beleef de vrijheid!
Erlebe die Freiheit!
   Experience freedom!

De Nachtheksen

Op 21 september a.s. organiseert het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 de laatste lezing in het kader van de tentoonstelling “Rosie the Riveter”.

In voorgaande lezingen werd vooral de rol van de westerse vrouwen tijdens WO2 belicht. Zij ondersteunden de mannen aan het front, maar deden zelf niet mee aan de oorlogshandelingen. Anders was het voor vrouwen in Rusland. Zij waren op verschillende manieren actief aan het front. Yvonne van der Meer, actief in het Bevrijdingsmuseum, vertelt meer over deze vrouwen tijdens haar presentatie.

Onderwerp van de lezing is een bijzonder vrouwenregiment van de Russische luchtmacht; de “Nachtheksen”. Na de Duitse inval (Operatie Barbarossa op 21 juni 1941) meldden vele Russische vrouwen zich bij het leger met het verzoek mee te mogen vechten tegen de Duitsers. Voor een deel van de vrouwen werd het verzoek ingewilligd. Een speciale groep hiervan vormde het 588ste Regiment Nachtbommenwerpers. Dit unieke regiment bestond geheel uit vrouwen. In primitieve vliegtuigen voerden ze ’s nachts bombardementen uit op vijandelijke doelen achter het front. Door hun aanvalstactiek veroorzaakten ze naast schade ook veel onrust bij de Duitse troepen. Dat leverde hen de scheldnaam “Nachtheksen” op, een naam die ze zelf graag overnamen als geuzennaam.

De vrouwen van het 588ste regiment nachtbommenwerpers hadden last van vooroordelen en ondervonden veel tegenwerking. Toch wisten ze uiteindelijk met hun successen respect af te dwingen. Als blijk van waardering werd het regiment omgedoopt tot het 46ste Garderegiment Nachtbommenwerpers “Taman” en kregen 23 vrouwen uit het regiment de titel “Heldin van de Sovjet Unie”.

Wat was de motivatie van deze vrouwen? Hoe gingen ze om met gevaren? Wat maakte dit regiment zo succesvol? De antwoorden op deze vragen zullen duidelijk maken waarom deze vrouwen zo bijzonder waren en waarom ze ook nu nog een bron van inspiratie zijn.


Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Datum: 21 september 2017. Aanvang: 19.30 uur, zaal open vanaf 19.00 uur.
Entree: € 5,00 per persoon. De Museumkaart is geldig
Reserveren noodzakelijk: 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl
Facebook: /Bevrijdingsmuseum, Twitter: @bevrijding

Links:

Zoek:

NIEUWS

 • Lichtjes op de Canadese begraafplaats in Groesbeek

  Het Bevrijdingsmuseum steunt het initiatief van Het Lichtjescomité om op 24 december 2017 (kerstavond) de graven op de Canadese begraafplaats in Groesbeek in het kaarslicht te zetten.
  Lees verder..
 • ‘Kerstconcert voor de Vrijheid’

  Voor het derde jaar op rij organiseert het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in samenwerking met de Politiekapel Gelderland-Zuid een ‘Kerstconcert voor de Vrijheid’.
  Lees verder..
 • Nederlandse en Duitse historici schrijven samen geschiedenis

  Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek heeft een Nederlands-Duits Interreg Project geïnitieerd ter hoogte van ca. 1,7 miljoen euro.
  Lees verder..
 • Kristallnachtherdenking 2017 Bevrijdingsmuseum

  Tijdens de jaarlijkse Kristallnachtherdenking op 9 november a.s. in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek zal dit jaar het woord worden gegeven aan de jonge generaties.
  Lees verder..
 • Over de Grens. Uitnodiging Gelders Debat in Bevrijdingsmuseum

  Tegen welke grenzen lopen bewoners in de Gelderse grensregio aan? Welke kansen liggen er in de samenwerking tussen de Achterhoek, Arnhem/Nijmegen, Borken, Kleve en Wesel?
  Lees verder..

ARCHIEF


JA, IK WORD VRIEND!

Ik help het museum met € 20,- of meer om verder te werken aan haar doelstellingen. Eén van de doelstellingen is het in beeld brengen van de gebeurtenissen rond de bevrijdingsgeschiedenis van Nederland en Europa. Ook besteedt het museum aandacht aan de thematiek van democratie, mensenrechten en vrijheid. Lees hier meer over uw vriendschap.  Banknummer: RABO117428876, IBAN: NL14RABO0117428876, BIC/SWIFT: RABONL2U.