Beleef de vrijheid!
Erlebe die Freiheit!
   Experience freedom!

Gedenkpark Canada - Nederland


Dit park is ter nagedachtenis aan de Canadezen die streden voor de bevrijding van het Nederlandse volk tijdens de jaren 1940 - 1945. Dit levende monument dient tot overpeinzing, gebed en dankbetuiging en moet ieder van ons er aan herinneren dat de stem van de vrijheid nooit meer tot zwijgen mag worden gebracht. Het park werd onthuld door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet op 5 mei 1998.

Een levend monument

Na de bevrijding in 1945 zijn de Canadezen in Nederland het symbool geworden van al onze bevrijders. Canadese militairen hadden dan ook een groot aandeel in de bevrijding van ons land. Gedenkplaatsen in veel Nederlandse steden en dorpen zijn hiervan stille getuigen. Door de jaren heen is een bijzondere band ontstaan tussen de Canadese oud-strijders, hun familie en veel Nederlanders. In het 50e herdenkingsjaar van het einde van de Tweede Wereldoorlog (1995) kregen enkele oud-strijders, leden van de Canadian Army Course, het idee de Nederlandse samenleving iets bijzonders aan te bieden als aandenken aan de Canadezen die meehielpen het land te bevrijden in 1945, maar vooral, als dank voor de altijd warme ontvangst in de jaren daarna.
Men wilde een levend monument, liefst in de vorm van een groot bos met Canadese esdoorns. Dit idee is opgepakt door het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, met steun van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet en uiteindelijk gerealiseerd door de inspanningen van enkele jonge medewerkers van dit ministerie en de Canadese oudstrijders. In een land waar - anders dan in Canada - ruimte schaars is, is uiteindelijk in een van de mooiste landschappen een klein maar bijzonder park aangelegd.  

Groesbeek op het snijpunt van verleden, heden en toekomst

Het Groesbeekse landschap ligt er vredig bij: glooiende heuvels, uitgestrekte bossen en verre uitzichten. In dit prachtige landschap herinneren enkele plaatsen aan het oorlogsgeweld dat hier plaatsvond. Dit contrast stemt tot nadenken. Het zicht op het verleden blijft behouden, maar bovenal overheerst in het panorama de sfeer van vrijheid en vertrouwen in de toekomst. Vanuit het park kijkt men over het omliggende landschap met in de verte de Canadese Erebegraafplaats. Hier liggen meer dan 2.300 Canadese militairen, voornamelijk gesneuveld tijdens de geallieerde aanval op het Rijnland. Direct naast het gedenkpark ligt het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944 -1945. Begraafplaats, museum en park vormen een eenheid in het landschap, een snijpunt van verleden, heden en toekomst.

Een bijzonder ontwerp voor een bijzondere plaats

De inrichting van het gedenkpark is bescheiden en sluit sterk aan op de bijzondere omgeving. Met een afgesloten haag van veldesdoorn, meidoorn, kardinaalsmuts en hondsroos ontstaat een gevarieerde buitengrens. Een haag is een traditioneel middel ter afscheiding van kavels in boerenland. Binnen deze grens ontstaan twee verschillende sferen: een beschut en een open deel. Het is een kopie van het omliggende landschap: gesloten bossen op de hellingen en open velden daaromheen. De groep esdoorns vormt het beschutte deel boven aan de helling. Onder aan de helling ligt het open gedeelte: een bloemrijke weide.
De hoofdingang van het gedenkpark ligt aan de Wylerbaan. De wandeling naar boven wordt geleid door een aantal strakke lijnen van hagen. Deze hagen zijn formeel, strak en bestaan in tegenstelling tot de buitenhaag uit één soort (taxus).
Boven aan de helling gekomen, beschut door het bladerdek van de esdoorns, bieden de terrassen uitzicht naar twee zijden. Het uitzicht is een belangrijk gegeven van het gedenkpark. De bomengroep wordt open gehouden, zodat het contact met de omgeving altijd blijft. Hier kan men rustig van het landschap genieten en zijn gedachten laten dwalen. De rondwandeling terug loopt langs de bloemenweide, op de grens van de twee sferen: beschutting en openheid.

Beschermers

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet Nederland.
Zijne Exellentie Romeo LeBlanc, Gouverneur-Generaal van Canada.

Mogelijk gemaakt door een groep Canadese veteranen, het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en bedrijven uit beide landen.

Zoek:

NIEUWS

 • Grensoverschrijdende samenwerking in het licht van verleden en toekomst

  “Het verleden vergeten” of “tegen het vergeten”. Nederland en Duitsland zijn buren met dikwijls een diversiteit van meningen; soms een zegen en soms een vloek.
  Lees verder..
 • Wikipedia Schrijfdag over het Rijnlandoffensief in Bevrijdingsmuseum Groesbeek

  Het Rijnlandoffensief is één van de grootste veldslagen aan het Westfront, maar voor velen is de slag nog onbekend.
  Lees verder..
 • Stem op het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek

  Het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek is door het Nederlands publiek genomineerd voor de Publieksprijs Beste Uitje van Nederland 2017 in de categorie musea en cultuur.
  Lees verder..
 • Rosie the Riveter

  Hulde aan de vrouwen die werkten voor de vrijheid
  Lees verder..
 • Filmprogrammering 2017 'Krieg am Niederrhein '

  Het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek vertoont in februari en maart 2017 een reeks filmvoorstellingen van de klassieker 'Krieg am Niederrhein'.
  Lees verder..

ARCHIEF


JA, IK WORD VRIEND!

Ik help het museum met € 20,- of meer om verder te werken aan haar doelstellingen. Eén van de doelstellingen is het in beeld brengen van de gebeurtenissen rond de bevrijdingsgeschiedenis van Nederland en Europa. Ook besteedt het museum aandacht aan de thematiek van democratie, mensenrechten en vrijheid. Lees hier meer over uw vriendschap.  Banknummer: RABO117428876, IBAN: NL14RABO0117428876, BIC/SWIFT: RABONL2U.