Beleef de vrijheid!
Erlebe die Freiheit!
   Experience freedom!

Digitale collecties

Het Bevrijdingsmuseum draagt bij aan verschillende online collecties, o.a.:

Wikimedia

http://commons.wikimedia.org/wiki
/Category:Media_from_the_National_Liberation_Museum_1944-1945
Het museum is begonnen haar collectie te fotograferen en de foto’s geheel copyright vrij beschikbaar te stellen in de beeldbank van Wikimedia Commons. Al 200 objecten kunnen vanaf nu vrij gebruikt worden in de artikelen van Wikipedia. In de toekomst gaat het museum nog meer foto’s van haar collectie toevoegen. 

Dagboeken uit het Rijk van Nijmegen

https://www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl/info/Oorlogsdagboeken en
 http://kaart.nijmegen.nl/wo2/
Het Regionaal Archief Nijmegen en het Bevrijdingsmuseum zetten samen 40 van hun mooiste dagboeken uit het Rijk van Nijmegen online. Het is een eerste stap naar het digitaal beschikbaar stellen van zoveel mogelijk dagboeken uit oorlogs- en bevrijdingstijd voor onderzoek, maar ook gewoon voor vele uren leesvermaak.
Honderden mensen namen bij de start van Operatie Market Garden de pen ter hand en begonnen een dagboek. In de archieven van het Bevrijdingsmuseum en het Regionaal Archief is van veel straten en wijken wel een dagboek te vinden dat de gebeurtenissen tijdens Operatie Market Garden en de bevrijding beschrijft. Het betreft dagboeken uit Nijmegen, Groesbeek, Molenhoek, Mook, Wijchen, Malden, de Ooij en andere plaatsen in de frontlinie. Ze schrijven over bezetting en angst, over bombardementen en verlies, over bevrijding en vreugde, over evacuatie en onzekerheid, over wederopbouw en hoop. 

NIOD Fotodatabase

www.beeldbankWO2.nl
Deze database biedt toegang tot een selectie van de omvangrijke fotocollectie van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. Deze collectie bevat 200.000 foto-opnamen gemaakt in Nederland, in voormalig Nederlands-Indië, in de oorlogvoerende landen en aan de verschillende fronten. In de afgelopen decennia is de collectie gestaag uitgegroeid tot een waardevolle verzameling, waarin de verschillende vormen van fotografie rijkelijk zijn vertegenwoordigd: persfoto’s, propagandafoto’s en de belangrijke verzameling amateur- en illegale foto’s.

Collectie Gelderland

www.collectiegelderland.nl
Hier vindt u collecties, museumvoorwerpen en verhalen over museumschatten uit Gelderland. In 2001 is Collectie Gelderland begonnen met het digitaal ontsluiten van museale collecties in de provincie Gelderland. Nu zijn de deelcollecties van MUSIP, het Museum Inventarisatie Project toegevoegd. De musea kunnen door middel van deze website informatie over hun deelcollecties en objecten presenteren op het internet.
Zomaar even in de database grasduinen of juist op zoek naar dat ene object of die bijzondere collectie, u zult vele topstukken van de Gelderse musea tegenkomen. Collectie Gelderland biedt u een kijkje achter de schermen. Naast de objecten die daadwerkelijk in het museum te bezichtigen zijn, worden ook objecten getoond die zelden of nooit te zien zijn in het museum. Bijvoorbeeld omdat deze objecten te kwetsbaar zijn om uit het depot te worden gehaald.

Oorlogsdoden Nijmegen

www.oorlogsdodennijmegen.nl
Met deze site is een digitaal monument opgericht voor de vele oorlogsslachtoffers met name onder de Nijmeegse burgerbevolking. Getracht wordt elk slachtoffer méér dan een naam te geven. Op de meer dan 50 oorlogsmonumenten in Nijmegen staan vaak wel de namen, maar ontbreekt een toelichting op de persoon en op de oorlogsgebeurtenis, waar hij of zij bij betrokken was. Uiteindelijk zullen niet alleen de burgers, maar ook de vele militaire slachtoffers hun plaats krijgen op deze website.

Zoek:

NIEUWS

 • Grensoverschrijdende samenwerking in het licht van verleden en toekomst

  “Het verleden vergeten” of “tegen het vergeten”. Nederland en Duitsland zijn buren met dikwijls een diversiteit van meningen; soms een zegen en soms een vloek.
  Lees verder..
 • Wikipedia Schrijfdag over het Rijnlandoffensief in Bevrijdingsmuseum Groesbeek

  Het Rijnlandoffensief is één van de grootste veldslagen aan het Westfront, maar voor velen is de slag nog onbekend.
  Lees verder..
 • Stem op het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek

  Het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek is door het Nederlands publiek genomineerd voor de Publieksprijs Beste Uitje van Nederland 2017 in de categorie musea en cultuur.
  Lees verder..
 • Rosie the Riveter

  Hulde aan de vrouwen die werkten voor de vrijheid
  Lees verder..
 • Filmprogrammering 2017 'Krieg am Niederrhein '

  Het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek vertoont in februari en maart 2017 een reeks filmvoorstellingen van de klassieker 'Krieg am Niederrhein'.
  Lees verder..

ARCHIEF


JA, IK WORD VRIEND!

Ik help het museum met € 20,- of meer om verder te werken aan haar doelstellingen. Eén van de doelstellingen is het in beeld brengen van de gebeurtenissen rond de bevrijdingsgeschiedenis van Nederland en Europa. Ook besteedt het museum aandacht aan de thematiek van democratie, mensenrechten en vrijheid. Lees hier meer over uw vriendschap.  Banknummer: RABO117428876, IBAN: NL14RABO0117428876, BIC/SWIFT: RABONL2U.