Beleef de vrijheid!
Erlebe die Freiheit!
   Experience freedom!

Het Bevrijdingsmuseum biedt ook in 2017 verschillende fietstours:

 

1. Battlefield Fietstours 'De bevrijding van Nijmegen'


Op zondag 17 september 1944 begint met operatie Market Garden een heftige periode voor Nijmegen. De fel bevochten slag om Nijmegen was van groot belang voor het verloop van de rest van de bevrijding van Nederland en Europa. De operatie brengt de stad vrijheid maar tegelijkertijd komt Nijmegen in de frontlinie te
liggen. Granaten regenen vrijwel dagelijks op de stad. Een roulette van bevrijdingsfeesten en schuilkelders.

Het Bevrijdingsmuseum biedt o.l.v. een tweetal gidsen de mogelijkheid van een battlefieldtour per fiets ‘De bevrijding van Nijmegen’, die het huidige beeld van de slag om de stad bijstelt..

De fietstocht (maximaal 20 personen) van 10 km voert in ongeveer 4 uur langs locaties in en rond de bruggen van Nijmegen waar hard gevochten werd tussen Duitse en geallieerde soldaten. Het verhaal van de gidsen zit vol verrassingen. Van de staaltjes lef en opofferingszin van gewone Nijmegenaren en de belangrijke rol van het Nederlandse verzet tot de moedige Waaloversteek door Amerikaanse parachutisten, die direct tot de bevrijding van Nijmegen leidde. Historisch beeldmateriaal, documenten en rekwisieten geven al deze verhalen nog meer kleur.

Praktische informatie:

Data in 2017: 7 mei, 11 juni, 10 september en 1 oktober.
Tijd: 13.00-17.00 uur.
Startlocatie: standbeeld Mariken van Nimwegen, Grote Markt, Nijmegen. (zie kaart) (Google Maps)
Kosten: € 6,00 pp. is incl. entreebewijs met 50% korting voor het Bevrijdingsmuseum.
Museumkaart niet geldig.
Reserveren via 024-3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl
Deelname alleen mogelijk met eigen fiets.

Bij slecht weer vervalt de fietstocht!

 

2. Battlefield Fietstours 'Fietsen zonder parachute in en rond Groesbeek'

 
Op 17 september 1944 landden 8.000 Amerikaanse parachutisten in het Rijk van Nijmegen met als doel het veroveren van de bruggen bij Grave en Nijmegen. Hadden zij maar fietsen bij zich gehad!  Dan hadden ze met hun zware bepakking niet helemaal naar de Nijmeegse Waalbrug hoeven lopen en was de brug wellicht veel eerder in geallieerde handen terecht gekomen.........

De slagvelden van Market Garden kunt u nu zelf op de fiets ontdekken. Onder leiding van twee gidsen van het Bevrijdingsmuseum rijdt u een fietsroute over de landing- en dropzones van de 82nd Airborne Division (maximaal 20 personen).

Voordat de fietstocht start, krijgt u om 12.00 uur aan de hand van een korte film en een inleiding in het museum meer informatie over Operatie Market Garden. Vanaf 13.00 uur brengt de fietstocht u vervolgens naar die plaatsen waar de Amerikaanse parachutisten geland zijn en waar zwaar gevochten is. De route wordt gemarkeerd door monumenten die herinneren aan deze slag in het Rijk van Nijmegen. De route gaat onder andere door Groesbeek, Breedeweg, Plasmolen en Mook en is circa 10 km lang.

Praktische informatie:

Data in 2017: 23 juli, 6, 13 en 20 augustus.
Tijd: 12.00-15.30 uur.
Kosten: € 6,00 pp. is incl. entreebewijs met 50% korting voor het Bevrijdingsmuseum.
Museumkaart niet geldig.
Reserveren via 024-3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.
Deelname alleen mogelijk met eigen fiets.

Bij slecht weer vervalt de fietstocht!

 

 


Zoek:

NIEUWS

 • Zomerprogramma Bevrijdingsmuseum 2017

  Tijdens de maanden juli en augustus in 2017 is er weer van alles te beleven in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek.
  Lees verder..
 • Presentatie 'Geallieerde vrouwen in WO2'.

  Presentatie door muziekhistoricus Hugo Keesing.
  Lees verder..
 • Rondleidingen voor blinden en slechtzienden

  Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek biedt ook in 2017 een tweetal themarondleidingen aan voor mensen met een visuele beperking. Het thema van deze rondleidingen is ‘Neem de oorlog onder handen’.
  Lees verder..
 • Rosie the Riveter

  Hulde aan de vrouwen die werkten voor de vrijheid
  Lees verder..
 • Syrische vluchtelingen vertellen hun verhaal

  De Syriërs en hartsvrienden Mohammed Obeido (38) en Mahmoud Shikhali (27) vertellen op 2 mei a.s. over hun vlucht vanuit Syrië naar Nederland in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.
  Lees verder..

ARCHIEF


JA, IK WORD VRIEND!

Ik help het museum met € 20,- of meer om verder te werken aan haar doelstellingen. Eén van de doelstellingen is het in beeld brengen van de gebeurtenissen rond de bevrijdingsgeschiedenis van Nederland en Europa. Ook besteedt het museum aandacht aan de thematiek van democratie, mensenrechten en vrijheid. Lees hier meer over uw vriendschap.  Banknummer: RABO117428876, IBAN: NL14RABO0117428876, BIC/SWIFT: RABONL2U.