Beleef de vrijheid!
Erlebe die Freiheit!
   Experience freedom!

Te verwachten wisselexposities 2018

De Communisten. In verzet tegen Fascisme en Kapitaal.


Het communistisch verzet kent een ongekend turbulente geschiedenis. Al in de eerste helft van de jaren ’30 hielpen zij Duitse tegenstanders van Hitler onderduiken in Nederland en werden zij actief in antifascistisch werk. Tijdens de oorlog zetten zij ondanks felle vervolging hun verzet voort. De CPN richt al op de dag van de capitulatie ,15 mei 1940, officieel een verzetsorganisatie op en ligt aan de basis van o.a. de Februaristaking. Direct na de bezetting is het communisme mede dankzij haar rol in het verzet ongekend populair. Hannie Schaft wordt in 1945 in bijzijn van koningin Wilhelmina als enige vrouw bijgezet op Erebegraafplaats Bloemendaal. 'De Waarheid' was even de grootste krant van Nederland. Maar het tij keert, met de Koude Oorlog neemt anticommunisme Nederland in zijn greep. In 1951 wordt politie en het leger ingezet om de Hannie Schaft herdenking te voorkomen. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 vertelt vanaf 2 mei 2018 de bewogen geschiedenis van het communistisch verzet, in de jaren ’30, tijdens de bezetting en in de naoorlogs periode.

De tentoonstelling wordt geproduceerd dankzij financiële steun van het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) en het VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport).
Zoek:

NIEUWS

 • Lichtjes op de Canadese begraafplaats in Groesbeek

  Het Bevrijdingsmuseum steunt het initiatief van Het Lichtjescomité om op 24 december 2017 (kerstavond) de graven op de Canadese begraafplaats in Groesbeek in het kaarslicht te zetten.
  Lees verder..
 • ‘Kerstconcert voor de Vrijheid’

  Voor het derde jaar op rij organiseert het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in samenwerking met de Politiekapel Gelderland-Zuid een ‘Kerstconcert voor de Vrijheid’.
  Lees verder..
 • Nederlandse en Duitse historici schrijven samen geschiedenis

  Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek heeft een Nederlands-Duits Interreg Project geïnitieerd ter hoogte van ca. 1,7 miljoen euro.
  Lees verder..
 • Kristallnachtherdenking 2017 Bevrijdingsmuseum

  Tijdens de jaarlijkse Kristallnachtherdenking op 9 november a.s. in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek zal dit jaar het woord worden gegeven aan de jonge generaties.
  Lees verder..
 • Over de Grens. Uitnodiging Gelders Debat in Bevrijdingsmuseum

  Tegen welke grenzen lopen bewoners in de Gelderse grensregio aan? Welke kansen liggen er in de samenwerking tussen de Achterhoek, Arnhem/Nijmegen, Borken, Kleve en Wesel?
  Lees verder..

ARCHIEF


JA, IK WORD VRIEND!

Ik help het museum met € 20,- of meer om verder te werken aan haar doelstellingen. Eén van de doelstellingen is het in beeld brengen van de gebeurtenissen rond de bevrijdingsgeschiedenis van Nederland en Europa. Ook besteedt het museum aandacht aan de thematiek van democratie, mensenrechten en vrijheid. Lees hier meer over uw vriendschap.  Banknummer: RABO117428876, IBAN: NL14RABO0117428876, BIC/SWIFT: RABONL2U.