Beleef de vrijheid!
Erlebe die Freiheit!
   Experience freedom!

Te verwachten wisselexposities 2018

De Communisten. In verzet tegen Fascisme en Kapitaal.


Het communistisch verzet kent een ongekend turbulente geschiedenis. Al in de eerste helft van de jaren ’30 hielpen zij Duitse tegenstanders van Hitler onderduiken in Nederland en werden zij actief in antifascistisch werk. Tijdens de oorlog zetten zij ondanks felle vervolging hun verzet voort. De CPN richt al op de dag van de capitulatie ,15 mei 1940, officieel een verzetsorganisatie op en ligt aan de basis van o.a. de Februaristaking. Direct na de bezetting is het communisme mede dankzij haar rol in het verzet ongekend populair. Hannie Schaft wordt in 1945 in bijzijn van koningin Wilhelmina als enige vrouw bijgezet op Erebegraafplaats Bloemendaal. 'De Waarheid' was even de grootste krant van Nederland. Maar het tij keert, met de Koude Oorlog neemt anticommunisme Nederland in zijn greep. In 1951 wordt politie en het leger ingezet om de Hannie Schaft herdenking te voorkomen. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 vertelt vanaf 2 mei 2018 de bewogen geschiedenis van het communistisch verzet, in de jaren ’30, tijdens de bezetting en in de naoorlogse periode.

De tentoonstelling wordt geproduceerd dankzij financiële steun van het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) en het VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport).
Zoek:

NIEUWS

 • Verlenging expositie ‘Karl Leisner’

  Het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek zal de kleine expositie ‘Karl Leisner, 1915-1945, Märtyrer und Seliger’ wegens succes tentoonstellen t/m 31 maart 2018.
  Lees verder..
 • Filmprogrammering 2018 'Krieg am Niederrhein '

  Het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek laat in februari en maart 2018 weer een aantal vertoningen zien van de filmklassieker 'Krieg am Niederrhein'.
  Lees verder..
 • Mysterieuze ontdekking in ‘Mijn Kamp’

  Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek heeft een bijzondere ontdekking gedaan:
  Lees verder..
 • “Erkenne dich selbst! Verantwoordelijk voor je Vrijheid”

  Op woensdag 31 januari a.s. om 17.00 uur wordt het zogeheten Obelisk Monument geplaatst in de Erekoepel van het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.
  Lees verder..
 • Rondleiding voor blinden en slechtzienden

  Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek biedt ook in 2018 een aantal rondleidingen aan speciaal voor mensen met een visuele beperking.
  Lees verder..

ARCHIEF


JA, IK WORD VRIEND!

Ik help het museum met € 20,- of meer om verder te werken aan haar doelstellingen. Eén van de doelstellingen is het in beeld brengen van de gebeurtenissen rond de bevrijdingsgeschiedenis van Nederland en Europa. Ook besteedt het museum aandacht aan de thematiek van democratie, mensenrechten en vrijheid. Lees hier meer over uw vriendschap.  Banknummer: RABO117428876, IBAN: NL14RABO0117428876, BIC/SWIFT: RABONL2U.