Beleef de vrijheid!
Erlebe die Freiheit!
   Experience freedom!

Verlenging expositie ‘Karl Leisner’

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek zal de kleine expositie ‘Karl Leisner, 1915-1945, Märtyrer und Seliger’ wegens succes tentoonstellen t/m 31 maart 2018.

De expositie is een productie van het Stiftsmuseum in Xanten en bestaat uit 12 verschillende banners. Centraal staan o.a. Leisners jeugd, zijn familie, zijn rol in de katholieke jeugdbeweging en zijn leven in concentratiekamp Dachau ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De expositie is Duitstalig met Nederlandse hand-outs.

Karl Leisner (1915-1945) was een jonge man in opleiding tot priester die het nationaalsocialisme afwees en vervolgens door de Gestapo werd opgepakt. Hij kwam in Dachau terecht en stierf enkele maanden na de bevrijding van dit kamp aan tuberculose. Leisner werd begraven in Kleve - niet ver van Groesbeek - en nadien bijgezet in de Dom van Xanten.

Groesbeek was geen onbekende plek voor Leisner. Hij kwam er vaker om de Duitse zusters in klooster Mariëndaal te bezoeken. Daarnaast organiseerde hij van 14 t/m 26 augustus 1934 in Groesbeek (in zijn functie als afdelingsjeugdleider van de katholieke jeugdbeweging) een kindervakantiekamp voor 31 jongens uit Kleef in de leeftijd van 11 t/m 14 jaar. Ze gingen naar Groesbeek omdat het in Duitsland op dat moment onmogelijk was om een groot vakantiekamp voor jongeren te organiseren. Dit vanwege het feit dat alle jeugdverenigingen geacht werden zich aan te sluiten bij de Hitlerjugend.

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum stond eind vorig jaar stil bij het leven van Karl Leisner door middel van een publieksavond in het museum en de vertoning van een documentaire over het leven van de priester. Daarnaast werd de expositie ‘Karl Leisner, 1915-1945, Märtyrer und Seliger’ tijdelijk in de Erekoepel van het museum geplaatst. Deze expositie wordt nu verlengd t/m 31 maart 2018.


Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Informatie: 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl
Facebook: /Bevrijdingsmuseum, Twitter: @bevrijding

Links:

Zoek:

NIEUWS

 • Bevrijdingsfestival en Kindervrijmarkt 2018

  Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek organiseert op zondag 16 september a.s. wederom een Bevrijdingsfestival met diverse activiteiten voor jong en oud!
  Lees verder..
 • Tweede editie Remember September krant

  Burgers in oorlogstijd. Dat is het centrale thema van de tweede editie van de special Remember September. Deze krant verschijnt, na de succesvolle eerste editie in 2017, aan de vooravond van de herdenkingsmaand september.
  Lees verder..
 • Bevrijdingsmuseum bouwt aan “historische” Nederlands-Duitse storyline

  Denktank met 40 historici betrokken bij nieuw museum
  Lees verder..
 • Kinderen ontsteken Vierdaagselicht Bevrijdingsmuseum.

  Het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek kleurt vanaf nu elke avond groen en oranje, de kleuren van de Nijmeegse Vierdaagse.
  Lees verder..
 • Escaperoom 'Universiteit in Verzet'

  De Radboud Universiteit in Nijmegen herdenkt een bijzondere verzetsdaad door middel van een nieuw ontwikkelde Escaperoom. Iedere bezoeker aan deze Escaperoom krijgt een entreekaart voor het Bevrijdingsmuseum Groesbeek met 50 % korting.
  Lees verder..

ARCHIEF


JA, IK WORD VRIEND!

Ik help het museum met € 20,- of meer om verder te werken aan haar doelstellingen. Eén van de doelstellingen is het in beeld brengen van de gebeurtenissen rond de bevrijdingsgeschiedenis van Nederland en Europa. Ook besteedt het museum aandacht aan de thematiek van democratie, mensenrechten en vrijheid. Lees hier meer over uw vriendschap.  Banknummer: RABO117428876, IBAN: NL14RABO0117428876, BIC/SWIFT: RABONL2U.Privacyverklaring