Beleef de vrijheid!
Erlebe die Freiheit!
   Experience freedom!

Lichtjes op de Canadese begraafplaats in Groesbeek

Het Bevrijdingsmuseum steunt het initiatief van Het Lichtjescomité om op 24 december 2017 (kerstavond) de graven op de Canadese begraafplaats in Groesbeek in het kaarslicht te zetten.

Het museum doneert 150 kaarsen om de herinnering aan de jonge mannen die hier begraven liggen levend te houden.

Lichtjesavond; een warme gloed op de begraafplaats in Groesbeek.
In 2016 is de traditie geboren om op kerstavond bij alle graven op de Canadese begraafplaats in Groesbeek het warme kaarslicht te ontsteken. Met 80 vrijwilligers en 800 bezoekers was het een bijzonder moment toen de kaarsjes brandden.
Kinderen spelen ook dit jaar bij de uitvoering de hoofdrol zodat zij zich realiseren dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn. De soldaten die op de begraafplaats liggen hebben immers hun leven gegeven om ons de vrede en vrijheid te brengen en geen van hen is naar huis teruggekeerd.

Met het ontsteken van de lichtjes bij de graven dragen we de kerstgedachte uit en tonen we onze dankbaarheid aan de gesneuvelde jongens en aan hun nabestaanden. De locoburgemeester is aanwezig om de kinderen uit de gemeente Berg en Dal te verwelkomen en hen uit te nodigen om de kaarsjes te plaatsen. Wij nodigen u van harte uit om bij deze ceremonie aanwezig te zijn.

Locatie: Canadese Begraafplaats in Groesbeek
Datum: zondag 24 december 2017
Tijd: van 16.00 tot 17.00 uur

Wilt u ook een donatie geven of bent u op zoek naar meer informatie kijk dan op http://liberationtour.nl/lichtjes-op-de-canadese-militaire-ere-begraafplaats-groesbeek/ of https://www.facebook.com/lichtjesingroesbeek/.

Het Lichtjescomité:
Bert Eikelenboom Groesbeek
Bart Boone Nijmegen
Gerard Hendriks Millingen aan de Rijn

Links:

Zoek:

NIEUWS

 • Vernieuwde filmzaal, Maquette en Waaloversteek

  In het kader van de aanstaande nieuwbouw is het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek het afgelopen half jaar al druk bezig geweest met de voorbereidingen op de nieuwe permanente expositie.
  Lees verder..
 • VOLGEBOEKT Symposium: De Communisten. In Verzet tegen Fascisme en Kapitaal

  Het communistisch verzet kent een turbulente geschiedenis. De communisten kwamen als eersten in Nederland in verzet tegen het fascisme en al vroeg in de jaren ’30 deden zij illegaal werk ter ondersteuning van het verzet in Duitsland.
  Lees verder..
 • Programma 5 mei 2018 - Bevrijdingsfestival

  Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek organiseert ook dit jaar op 5 mei een Bevrijdingsfestival met een feestelijk programma van 10.00-16.30 uur in en rondom het museum met o.a. live muziek en verschillende festiviteiten voor het hele gezin.
  Lees verder..
 • De Communisten. In Verzet tegen Fascisme en Kapitaal

  Het communistisch verzet kent een turbulente geschiedenis. De communisten kwamen als eersten in Nederland in verzet tegen het fascisme.
  Lees verder..
 • Voorjaarsprogramma Bevrijdingsmuseum 2018

  In april en mei organiseert het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek weer volop activiteiten voor jong en oud.
  Lees verder..

ARCHIEF


JA, IK WORD VRIEND!

Ik help het museum met € 20,- of meer om verder te werken aan haar doelstellingen. Eén van de doelstellingen is het in beeld brengen van de gebeurtenissen rond de bevrijdingsgeschiedenis van Nederland en Europa. Ook besteedt het museum aandacht aan de thematiek van democratie, mensenrechten en vrijheid. Lees hier meer over uw vriendschap.  Banknummer: RABO117428876, IBAN: NL14RABO0117428876, BIC/SWIFT: RABONL2U.