Beleef de vrijheid!
Erlebe die Freiheit!
   Experience freedom!

Verhuur exposities

Enkele van de door het Bevrijdingsmuseum ontwikkelde wisselexposities zijn te huur.

 

Soldiers.Operatie Market Garden en het Rijnlandoffensief' 

In 1944-1945, nu 70 jaar geleden, volgden de grootste luchtlandingsoperatie van de Tweede Wereldoorlog en het grootste geallieerde offensief in Noordwest-Europa elkaar binnen een half jaar op, in ditzelfde gebied. Deze operaties hadden grote gevolgen voor de levens van burgers en militairen. 

Tijdens Operatie Market Garden en het Rijnlandoffensief werd fel gevochten om het lot van Europa. Niet alleen door de veelbesproken generaals die de operaties bedachten, maar vooral door de vele duizenden soldaten die iedere dag weer hun leven riskeerden aan het front. Soldiers kijkt naar de realiteit van het leven van deze soldaten vanuit geallieerd en Duits perspectief. Van hun training en bewapening tot hun angsten en idealen: de bezoeker wordt meegenomen in een afwisselende ontdekking van praktische feiten en persoonlijke ervaringen uit het soldatenleven.
Soldiers. Operatie Market Garden en het Rijnlandoffensief is een dynamische, vernieuwende tentoonstelling die historische verhalen en objecten combineert met moderne media en aangrijpend beeldmateriaal. Een grensoverschrijdende geschiedenis van héél dichtbij.

Reizende tentoonstelling bestaande uit 8 grote tentoonstellingselementen en een vloerprojectie. Drietalig, Nederlands/Duits/Engels
Benodigde ruimte: 130 m2.
Prijs nader overeen te komen.

 

Van Drees tot Frank Sinatra. De jaren van wederopbouw na WO2.

De oorlog was voorbij, de toekomst stond voor de deur. Maar hoe zagen de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog er eigenlijk uit? Deze tentoonstelling geeft hierop het antwoord.
De tweede helft van de jaren ’40 en het begin van jaren ’50 zijn ongemeen boeiend, maar staan niet altijd evenredig hiermee in de schijnwerpers. Ingeklemd tussen het einde van de oorlog, de periode van economische voorspoed, de verzorgingsstaat en de consumptiemaatschappij, vormen deze jaren een belangrijk scharnierpunt in de 20e eeuwse geschiedenis. Het Bevrijdingsmuseum laat dit nu allemaal zien en beleven: de aanpak van de puinhopen, de doorbraakpogingen in de politiek, de drang naar moreel herstel, de verhouding met onze Duitse buren, de nieuwe cultuur, Nederlands-Indië, het Marshallplan, de beginnende Koude Oorlog en de samenwerking in Europa. Het tijdperk van premier Drees begon, Annie M.G. Schmidt startte haar radiocarrière, coca-cola, jazz & swing kregen Nederland in zijn greep en de ANWB zette het toerisme op de kaart. Nieuwe muziek, nieuwe mode, maar ook het debat over hoe Nederland weer groot moest worden.
De bezoeker loopt door de wederopbouwstraat, luistert naar de klanken van naoorlogse jazz, ontdekt de beginjaren van de Wegenwacht en bekijkt de wijde plooirokken van de naoorlogse mode. Ervaar een feest van herkenning en leer iets nieuws. ‘Van Drees tot Frank Sinatra. De jaren van wederopbouw na WO2’ laat één van de belangrijkste spil- en draaipunten zien van de Nederlandse geschiedenis in de 20e eeuw.
Deze tentoonstelling kwam tot stand mede in samenwerking met American Studies van de Radboud Universiteit Nijmegen en NTR Na de Bevrijding.

Reizende tentoonstelling bestaande uit 7 grote tentoonstellingselementen.
Benodigde ruimte: 130 m2.
Prijs (incl. vervoer vv, op- en afbouw): € 5.000,- excl. BTW per 6 maanden.

 

Liefde in oorlogstijd. Vlinders in de buik van de jaren ‘40’

De Tweede Wereldoorlog beïnvloedde het liefdesleven van een hele generatie mensen. Ze kregen - zoals altijd - vlinders in hun buik: in de schuilkelder, de onderduik, of doodgewoon op straat. De tentoonstelling ‘Liefde in oorlogstijd’ laat zien hoe mensen onder moeilijke omstandigheden weten te overleven. En hoe gevoelens alles kunnen doorbreken. Want wat zijn ‘goed’ en ‘fout’ in de liefde?
De band tussen liefde en oorlog is intiem en al zo oud als de mensheid. Wat de verhouding tussen deze zo bijzonder maakt, is dat onder de doodsbedreiging het leven, dus ook liefdesaffaires en liefdesverdriet, veel intenser beleefd wordt. Dit blijkt ook uit de vele persoonlijke verhalen van echtparen en geliefden die samen de oorlog overleefden en hun ervaringen in de tentoonstelling delen met de bezoeker.
De tentoonstelling ‘Liefde in oorlogstijd’ werpt een licht op de menselijke kant van de oorlog. Voor de meeste mensen ging het leven, en dus ook de liefde, door, soms onderbroken door verblijf in schuilkelders, soms op onderduikadressen of tijdens gedwongen tewerkstelling in Duitsland. Zelfs in doorgangs- en concentratiekampen sloegen vonken over, en hield de liefde mensen op de been. Vele vrouwen vielen voor de strak in het uniform gestoken bezetter, of bevrijder. Volgens recent onderzoek kregen zo’n 8.000 Nederlandse vrouwen een kind van een bevrijder; opmerkelijk veel minder dan van een Duitse militair (ruim 30.000!). Het aantal liefdesrelaties heeft uiteraard nog veel hoger gelegen. Ook onderwerpen als de vervolging van homoseksuelen en de grootschalige prostitutie in de oorlogsjaren komen aan bod. En hoewel geen romantische liefde, ontbreekt de innige, onvoorwaardelijke vriendschap tussen soldaten in het leger ook niet in de tentoonstelling.
De liefde zelf is onvoorspelbaar en ongrijpbaar. Maar met onder andere persoonlijke foto’s, liefdesbrieven, huwelijksgeschenken en film- en geluidsopnames zijn de liefdesverhalen uit oorlogstijd tastbaar gemaakt. Een intieme expositie die je hart sneller doet kloppen!

Reizende tentoonstelling bestaande uit 8 grote tentoonstellingselementen. Tweetalig Nederlands/Duits
Benodigde ruimte: 130 m2.
Prijs (incl. vervoer vv, op- en afbouw): € 5.000,- excl. BTW per 6 maanden.

 

Krabbels en Klodders


Van 21 april 2010  t/m 7 maart 2011 was deze prachtige tentoonstelling te bezichtigen in het Bevrijdingsmuseum. 'Krabbels en Klodders’ is een bijzonder manuscript uit de Tweede Wereldoorlog. Het geeft een getekend beeld van het laatste jaar van de bezetting, van april 1944 tot en met de Bevrijding in mei 1945. Radiotechnicus Frans Brouwer heeft het manuscript in het grootste geheim geschreven en getekend.

Reizende tentoonstelling bestaande uit 8 grote tentoonstellingselementen.
Benodigde ruimte: 130 m2.
Prijs nader overeen te komen.
 

 

‘Rose Jakobs, de roos die nooit bloeide’

Aan de hand van het dagboek van Rose Jacobs wordt op indrukwekkende wijze verslag gedaan van het lot van joodse onderduikers in Gelderland. Rose zat jarenlang ondergedoken in Nijmegen en Beek en overleefde de oorlog niet. Haar dagboek is een aangrijpend verhaal van een gekooid leven, van een jong meisje dat geen lawaai mag maken, afhankelijk is van anderen en hartstochtelijk naar haar vrijheid verlangt.

Reizende tentoonstelling, bestaande uit 15 oprolbare banieren.
Minimaal benodigde ruimte: 50m².
Prijs (incl. vervoer vv, op- en afbouw): € 2.500,- excl. BTW per 6 maanden.

 

‘Bommen op ons huis’

Bombardementen op Nijmegen, Arnhem en de Niederrhein 1944-1945.
De tentoonstelling belicht de belangrijkste periodes van ernstig luchtgevaar in de grensregio in de jaren 1944-1945, uitmondend in vooral de zware bombardementen van de geallieerden op Nijmegen, Arnhem en het gebied van de onderste Niederrhein: o.a. Kleve, Wesel, Emmerich, Kalkar, Xanten, Rees, Weeze, Sonsbeck, Dinslaken, Geldern en Goch. De tentoonstelling toont het verloop en de achtergronden van deze historische gebeurtenissen, alsmede de gevolgen ervan voor de burgerbevolking. 

Reizende tentoonstelling, bestaande uit 16 oprolbare banieren.
Minimaal benodigde ruimte: 130 m². 
Prijs (incl. vervoer vv, op- en afbouw): € 3.000,- excl. BTW per 6 maanden.

Zoek:

NIEUWS

 • Programma 5 mei 2018 - Bevrijdingsfestival

  Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek organiseert ook dit jaar op 5 mei een Bevrijdingsfestival met een feestelijk programma van 10.00-16.30 uur in en rondom het museum met o.a. live muziek en verschillende festiviteiten voor het hele gezin.
  Lees verder..
 • De Communisten. In Verzet tegen Fascisme en Kapitaal

  Het communistisch verzet kent een turbulente geschiedenis. De communisten kwamen als eersten in Nederland in verzet tegen het fascisme.
  Lees verder..
 • Voorjaarsprogramma Bevrijdingsmuseum 2018

  In april en mei organiseert het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek weer volop activiteiten voor jong en oud.
  Lees verder..
 • Informatiecentrum WO II komt in Nijmegen

  Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 en de gemeente Nijmegen gaan, met ondersteuning van Provincie Gelderland en het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds), een Informatiecentrum over de Tweede Wereldoorlog realiseren.
  Lees verder..
 • Verlenging expositie ‘Karl Leisner’

  Het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek zal de kleine expositie ‘Karl Leisner, 1915-1945, Märtyrer und Seliger’ wegens succes tentoonstellen t/m 31 maart 2018.
  Lees verder..

ARCHIEF


JA, IK WORD VRIEND!

Ik help het museum met € 20,- of meer om verder te werken aan haar doelstellingen. Eén van de doelstellingen is het in beeld brengen van de gebeurtenissen rond de bevrijdingsgeschiedenis van Nederland en Europa. Ook besteedt het museum aandacht aan de thematiek van democratie, mensenrechten en vrijheid. Lees hier meer over uw vriendschap.  Banknummer: RABO117428876, IBAN: NL14RABO0117428876, BIC/SWIFT: RABONL2U.