Beleef de vrijheid!
Erlebe die Freiheit!
   Experience freedom!

Militaire begraafplaatsen in de regio

 

Canadese Begraafplaats Groesbeek 

Plaats: Zevenheuvelenweg, Groesbeek

In Groesbeek bevindt zich, schilderachtig gelegen op een heuvel, de grootste oorlogsbegraafplaats van de Commonwealth War Graves Commission  in Nederland. Van hieruit kijkt de bezoeker over de landingszone van de 82e Airborne Division die hier in 1944 werd gedropt, en op de Duitse grens met het Reichswald. Het Groesbeek Memorial bevindt zich in de twee links en rechts achter de ingang gesitueerde L-vormige gebouwen. De namer van 1103 soldaten die tussen augustus 1944 en mei 1945 als vermist zijn opgegeven staan erop vermeld. Symbolisch worden daarbij de rivieren Seine, Schelde, Maas, Rijn en Elbe genoemd. De meeste van de vermisten vielen echter bij Operatie ‘Market Garden’. Onder de doden zijn veel parachutisten. Slechts een paar gevallen soldaten konden sinds het aanbrengen van de plaquettes geïdentificeerd worden, de meesten staan tot op heden nog steeds als vermist te boek.

De meeste van de 2617 soldaten die op de begraafplaats liggen begraven vielen bij de gevechten in de Niederrhein, tussen 8 februari en 26 maart 1945. Naar nationaliteit komen de doden uit Canada (2339), Groot- Brittannië (267), België (3), Polen (2), Australië (2), Nieuw-Zeeland (1), Rusland (1), Joegoslavië (1) en Nederland (1). De Canadese Begraafplaats ligt vlakbij het Bevrijdingsmuseum op de Zevenheuvelenweg. Indien u de begraafplaats wil bezoeken na afloop van uw bezoek aan het museum dan kunt u hiervoor een fiets huren bij onze buren camping De Oude Molen. 

Reichswald Forest War Cemetery

Plaats: In het Reichswald bij Kleve

Deze begraafplaats is ook vanwege de ligging middenin het Reichswald een indrukwekkend voorbeeld van de betekenis die de Niederrhein heeft gehad voor het verloop van de Tweede Wereldoorlog. Het Reichswald zelf was tussen 8 en 15 februari 1945 het toneel van grote verliezen die gepaard gingen met het oprukken van de 15th Scottish, 53rd Welsh en 51st Highland Infantry Divisions. Op de begraafplaats liggen 7654 geallieerde gevallenen begraven. De hoofdingang valt op door de beide hoge posten in Moorse stijl. In de beide gebouwen erachter bevinden zich de gedenkboeken met de namen van de soldaten die hier gesneuveld zijn.

Gezien vanuit de hoofdingang liggen links de graven van de Royal Air Force. Er liggen ongeveer 4000 gevallenen, die merendeels tussen 1940 en 1944 om het leven zijn gekomen. Bij sommige graven staan de grafstenen dichter bij elkaar. Het gaat hier om de bemanning van vliegtuigen die na het neerstorten niet meer te identificeren waren en daarom een gezamenlijk graf kregen. Rechts van de hoofdingang liggen de soldaten die bij andere onderdelen van de krijgsmacht hoorden. De meeste van de personen die hier begraven liggen, zijn om het leven gekomen bij de gevechten in februari en de Operaties ‘Plunder’ en ‘Varsity’ van eind maart 1945.

Het Reichswald War Cemetery is qua oppervlakte de grootste van de 15 Britse oorlogsbegraafplaatsen op Duitse grond. De gevallenen hier komen uit Groot-Brittannië (6408), Canada (706), Australië (327), Nieuw-Zeeland (127), Polen (73), Zuid-Afrika (1), Nederland (1), Joegoslavië (1) en de VS (1). Er ligt hier ook één onbekende burger.

Donsbrüggen War Cemetery

Plaats: Donsbrüggen, vanaf Heidestraße bereikbaar

Net na de oorlog was er nog veel onduidelijk, zodat het niet mogelijk was de centrale oorlogsbegraafplaats voor de doden van de toenmalige Kreis Kleve zo dicht tegen de grens aan te leggen. Zo was het onduidelijk wat de Nederlandse territoriale aanspraken waren en er werd ook gevreesd dat een nabijgelegen begraafplaats met Duitse soldaten de buren zou kunnen irriteren. De herdenking van doden vlak na het beëindigen van de oorlog lag bovendien zeer moeilijk in een regio die zwaar door gevechten was getroffen. Op het terrein van de Donsbrüggerheide is eerst munitie uit het Reichswald verzameld en onschadelijk gemaakt. Vanaf september 1948 werd een begin gemaakt met de eerste herbegrafenissen van de ontelbare doden in afzonderlijke graven en massagraven in het district.

Het eigenlijke gedenkteken is de hoge muur aan de voorzijde van de naar het noorden gerichte begraafplaats. Maar de crypte in het midden van de oorlogsbegraafplaats valt het meest op. Hierin staan de namen van de mannen en vrouwen die hier begraven zijn. Rechts van de ingang van de crypte is een oorkonde ingemetseld waarop onder andere staat: 'De oorlog was plotseling midden in het land dat wij vaderland noemen. Met ijzeren voeten liep hij door ons land, hij brandde en verzengde, hij brak af en verwoestte, hij sloeg en moordde, hij vernietigde en vrat aan wat ons lief en dierbaar was'. Op de oorlogsbegraafplaats Donsbrüggerheide zijn minstens 2421 mensen begraven. Het precieze aantal valt niet te achterhalen.

Mook War Cemetery

Plaats: Groesbeekseweg, Mook

De Maas stroomt dwars door Mook en daarom was het dorp, waarvan de geschiedenis aan de hand van archeologische vondsten terug te voeren is tot in de Romeinse tijd, in de Tweede Wereldoorlog tot tweemaal toe een strategisch belangrijke plaats.

Op 17 september 1944 namen de Amerikanen Mook in. De 505th Parachute Infantry kwam echter te laat en kon niet verhinderen dat de spoorwegbrug over de Maas bij Mook werd opgeblazen. Op 20 september vielen de Duitsers het dorp aan en slaagden erin Mook ’s middags weer in te nemen. ’s Avonds kon Mook met ondersteuning van de Britse XXX Corps op de Duitsers worden heroverd. Mook werd bij de gevechten zwaar beschadigd en 8 inwoners van het dorp kwamen om het leven.

Op het mooi gelegen oorlogskerkhof van Mook liggen 322 geallieerde soldaten: 297 Britten, 11 Polen, 10 Canadezen, 3 Australiërs en een Nieuwzeelander. 304 Van hen zaten bij de landmacht, 15 bij de luchtmacht en 3 bij de marine. De meeste van de mannen die hier begraven liggen, kwamen tussen september 1944 en maart 1945 om het leven. De rest is tussen september en oktober 1944 in de Betuwe gesneuveld. Ze werden later door de Amerikanen in Mook herbegraven.

Jonkerbos War Cemetery Nijmegen

Plaats: Winkelsteegseweg, Nijmegen

Het 504th Parachute Infantry Regiment bereidde op het terrein van de huidige begraafplaats de oversteek van de Waal van 20 september 1944 voor. Bovendien stond hier een Brits veldhospitaal, de ‘Number 10 British Central Clearing Station’.

Op de Jonkerbos War Cemetery zijn enkele eigenaardigheden te vinden. Zo staan opzij van de graven twee grafstenen met het opschrift ‘Known to be buried in this cemetery’ en op 18 andere stenen staat ‘Buried near this spot’. Dit zijn aanwijzingen dat de doden op het oorspronkelijke grafveld niet meer precies teruggevonden konden worden.

Op de begraafplaats liggen 1642 doden, waaronder 99 zonder naam. In 13 graven liggen doden uit landen die niet tot de Commonwealth behoren, waaronder Belgen, Polen en een soldaat van het Rode Leger. Op de begraafplaats staat ook een zuil die herinnert aan de voormalige begraafplaats Mariabos aan de Sophiaweg, waar tussen september en oktober 1944 een veldhospitaal stond. De doden die daar aanvankelijk begraven werden, zijn later naar Jonkerbos overgebracht.

Zoek:

NIEUWS

 • Programma 5 mei 2018 - Bevrijdingsfestival

  Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek organiseert ook dit jaar op 5 mei een Bevrijdingsfestival met een feestelijk programma van 10.00-16.30 uur in en rondom het museum met o.a. live muziek en verschillende festiviteiten voor het hele gezin.
  Lees verder..
 • De Communisten. In Verzet tegen Fascisme en Kapitaal

  Het communistisch verzet kent een turbulente geschiedenis. De communisten kwamen als eersten in Nederland in verzet tegen het fascisme.
  Lees verder..
 • Voorjaarsprogramma Bevrijdingsmuseum 2018

  In april en mei organiseert het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek weer volop activiteiten voor jong en oud.
  Lees verder..
 • Informatiecentrum WO II komt in Nijmegen

  Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 en de gemeente Nijmegen gaan, met ondersteuning van Provincie Gelderland en het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds), een Informatiecentrum over de Tweede Wereldoorlog realiseren.
  Lees verder..
 • Verlenging expositie ‘Karl Leisner’

  Het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek zal de kleine expositie ‘Karl Leisner, 1915-1945, Märtyrer und Seliger’ wegens succes tentoonstellen t/m 31 maart 2018.
  Lees verder..

ARCHIEF


JA, IK WORD VRIEND!

Ik help het museum met € 20,- of meer om verder te werken aan haar doelstellingen. Eén van de doelstellingen is het in beeld brengen van de gebeurtenissen rond de bevrijdingsgeschiedenis van Nederland en Europa. Ook besteedt het museum aandacht aan de thematiek van democratie, mensenrechten en vrijheid. Lees hier meer over uw vriendschap.  Banknummer: RABO117428876, IBAN: NL14RABO0117428876, BIC/SWIFT: RABONL2U.